Magento VS prestashop – Valg af webshop løsning 11

Det er ikke ret lang tid siden jeg sad og læste igennem en tråd på amino som gik ud på valget af webshop løsning, og det emne kommer rigtig ofte op på Amino. Så derfor tænkte jeg at det var på tide at komme med mine erfaringer om “valg af webshop løsning” efter 2 år i iværksætter branchen indenfor E-handel. Sådan et emne ender altid i en eller anden form for magento vs prestashop eller magento vs something else. Jeg vil indrømme at jeg har ikke selv haft den nemmeste start, som noget af det første tabte jeg omkring 100.000 kroner på at gøre de forkerte valg frem for de fornuftige valg! Derefter har jeg været igennem min andele af platforme, for at finde frem til hvad jeg bedst kunne arbejde med.

Vil indrømme at i sidste ende er det nok en smagsag, men en ting er sikkert, er du ikke særlig teknisk så har din pengepung også en hel del at sige når valget skal falde på en webshop løsning.

Magento

Mit allerførste iværksætter projekt som fejlede noget så grusomt, var baseret på Magento platformen. Vi havde et mindre udbud ude på Amino og jeg vil for altid fortryde mit valg, som faldt på Wexo. valget af webshop løsning faldt på open source platformen Magento, som vist nok er den førrende open source platform på markdet lige i skrivende stund.

Magento er et tungt system, som er teknisk tungt skrevet. Det har en tung lærringskurve men en ting er sikkert, med de rigtige mennesker bag dig, så kan magento blive et “power tool” til at drive din E-handels projekter. Men med de forkerte mennesker bag dig, så kan det blive lige så stor en fiasko som det projekt jeg var ude i med Wexo Aps.

Men som sagt så er Magento et tungt system, det kan rigtig mange ting fra starten af og det har en meget høj lærringskurve. Det er rigtig nemt at fare vildt i systemet hvis man ikke har en smule teknisk erfaring med CMS/E-handels platforme før. Her taler jeg af erfaring især når jeg så mine kollegaer skulle bruge systemet, det var ikke ligefrem en leg for dem.

Magento er så vidt jeg ved også kongen af “duplicated content” så hvis du ikke har nogle bag dig til at hjælpe dig fra starten, så kan du løbe ind i vanskeligheder.

Magento vil jeg kun vælge, hvis jeg:

1. har pengepungen i orden

2. har en udvikler eller flere bag mig, som ved hvad de laver

Jeg brændte nallerne på Magento og mange af deres fejl, som Wexo ikke var i stand til at løse. Hvilket kostede os rigtig mange penge i det lange løb. Du kan bare læse begyndelsen af hvordan jeg tabte 150.000 DKK. Men magento er en rigtig stærk platform med de helt rigtige mennesker bag!

Prestashop

Efter mit første iværksætter projekt som var baseret på magento, så startede jeg med at kigge på Prestashop, jeg brugte 2 måneder inden jeg lancerede mit andet webshop projekt, hvor tanken var at tjene det tabte ind igen. Her ville jeg ikke gå i krig med Magento for jeg skulle selv stå med hele udviklingen af moduler og design.

Prestashop er en løsning som har rigtig mange af de samme features som Magento, og der er et hav af muligheder når det kommer til Addons. Addons koster selvfølgelig penge, men det gør det også hvis man vælger Magento. Prestashop er baseret på et template system som kaldes smarty og hvis man kender til HTML, CSS og en lille bitte smule PHP eller andet udviklingssprog. Så kan du nemt komme igang med at bygge dit eget tema baseret på dit eget design, eller et købt template som du har fundet dig.

Prestashop har en langt lavere lærrigskurve end Magento, og derfor er det naturligt at du kan lancere din webshop langt hurtigere. Prestashop er heller ikke så ressourcekrævende som Magento er, og derfor stiller Prestashop langt færre krav til din webshop. Det betyder dog ikke at du skal nedgradere dit webhop, for hastigheden på din shop er alt afgørende for success.

Den dag idag, så kører vi stadig på en Prestashop løsning som er lynhurtig og ikke har nogle problemer med at rank i google. Vi har heller ikke haft nogle voldsomme SEO problemer som kom fra selve platformen af.

Konklusion – Magento vs Prestashop

Der er folk som sværger til Magento, og ligeledes er der folk som sværger til Prestashop. Det vil være en evig diskussion om hvem der skal vinde den debat. Der er også andre som vil nævne en helt anden platform som du kan bruge. Det vil derfor altid være svært at vælge den helt korrekte platform som både er brugbart i opstarts fasen, men samtidig er en stærk platform når det kommer til vækst.

For mig kommer det ned til et par få spørgsmål:

1. Har du din penge pung i orden?

2. Er du dygtig til at finde rundt i CMS systemer/ webshop systemer?

3. Har du dygtig teknisk assistance?

Kan du svare ja til alle tre spørgsmål, så er Magento en rigtig god platform. Men kan du ikke svare ja til alle tre spørgsmål, så vil jeg helt klart anbefale Prestashop som en begyndelse.

Håber mit indlæg har guidet dig lidt i den rigtige retning!

11 thoughts on “Magento VS prestashop – Valg af webshop løsning

 1. Reply Peter Netz Lassen maj 2,2014 11:40

  Hej Eik,

  Super god artikel og fedt du deler dine erfaringer.
  Hvordan løste du disse elementer i din PrestaShop?:
  1: Fragt (PostDK + GLS + DSV)
  2: Betalingskort integration (Gateway)
  3: Varianter vs SEO (Kun master-produkt indekseres)

  Jeg tænker på en løsning her på Dansk jord :) Sprog mæssig og support af DK systemer etc.

 2. Reply Peter Netz Lassen maj 2,2014 12:05

  Hej! Igen!
  Glemte lige et spørgsmål!!
  Hvad fortrækker / anbefaler du…:
  1: En hostet løsning hvor du er “kunde” og har et abonnement.
  2: En egen installation?

 3. Reply Eik Emil Christensen maj 8,2014 09:06

  Beklager mit sene svar, jeg er igang med at skrive min eksamensopgave! Så bær over med mig! :-)

  Jeg vil forsøge at besvare dine spørgsmål bedst muligt:

  1) Faktisk så er det ikke et “problem” jeg har løst. Det kommer lidt an på hvor integreret du ønsker din webshop skal være. Der findes moduler til Prestashop som integrere dig med PostDanmark og GLS. Det betyder de kan skrive labels ud direkte fra Prestashop. BilligeBoxers.dk er integreret med et lagerhotel, så den logistiske del af webshoppen er automatiseret.

  2) Quickpay og Epay, som er de to største danske udbydere af gateway services, har udviklet moduler til Prestashop og det tager mindre end 5min at sætte op. Vi har valgt Quickpay da den er billigst men de er rigtige stabile og har mange gode funktioner som du normalt skal betale dobbelt for hos Epay.

  3) Her igen har vi valgt en anden tilgang. Vi har ikke “varianter” alle vores produkter er “master” produkter, det kræver mere arbejde for hver tekst skal være unik for at undgå DC men vi rammer bredere på forskellige søgeord som har med Boxershorts at gøre. Ellers så understøtter Prestashop varianter, og de går ret langt for at undgå DC.

  4) Jeg foretrækker at hoste min egen løsning, men igen det kræver at man er lidt teknisk.. Så snart man ikke føler sig sikker i at “vedligeholde” et webhotel, tage MySQL backups m.m så bør man nok vælge en hosted løsning.

  5) Jeg foretrækker egne installationer, for så har jeg styr på hvad der er på min Prestashop installation. Igen kræver det at man har teknisk kendskab til Prestashop eller at man ikke er bleg for at komme igang med Prestashop på et lidt mere teknisk plan.

  Alt i alt synes jeg Prestashop har bevæget sig langt. Især med Prestashop 1.5 og senest 1.6. Vi har haft god succes med den platform.

  Håber det var svar på dine spørgsmål ellers er du velkommen til at skrive igen! :-)

 4. Reply René Dyhr jun 12,2014 21:20

  Hej Erik.
  Jeg skal til, at starte webshop indenfor tøj området.
  Vil gerne bruge Prestashop til shoppen, men ville lige hører. Er det let, at sætte betalingssystem op, vil starte ud med paypal (er det let at starte) og senere hen kort direkte – vil det være svært?

 5. Reply Eik Emil Christensen jun 18,2014 09:20

  Hej René,

  Jeg synes helt bestemt at Prestashop er en af de nemmeste platforme at indstille, opsætte m.m. og der burde ikke være noget problem med at integrere Paypal.. Jeg har ikke selv prøvet at få Paypal til at fungere, så ved ikke om det er svært eller ej.

  Der er dog delte meninger om paypal skræmmer kunderne væk eller ej..

  Mvh
  Eik Emil Christensen

 6. Reply Stina Hauge jul 14,2014 13:22

  Hej Eik,

  Har lige læst din gode artikel her, og har et par spørgsmål.
  1) Jeg skal lave en webshop for en kunde, han har (får) omkring 17.000 varenumre – vil PrestaShop også være god til så mange produkter?
  2) Er det nødvendigt med en programmør, eller vil jeg selv kunne opsætte hele shoppen? Jeg har i flere år arbejdet i forskellige backend systemer, og er god på det tekniske. Men jeg har aldrig opsat en shop fra bunden..

  På forhånd tak for svar!
  Stina:)

 7. Reply Eik Emil Christensen jul 14,2014 13:34

  Hej Stina,

  1) Jeg har ihvertfald ikke hørt om at Prestashop ikke kan håndtere 17.000 varenumre, så det vil jeg ikke mene er et problem – Har dog ikke selv testet det, så det må komme an på en prøve.

  2) Det kommer helt an på hvad du skal have lavet, hvis du skal bygge helt “custom” moduler til webshoppen og du ikke selv er stærk i PHP, så vil jeg nok anbefale dig at få en programmør. Hvis du kender til HTML og CSS, så vil jeg sige det er rigtig nemt at komme igang med at bygge designet.. Hvis du ikke er stærk i HTML og CSS, så vil jeg finde en som er en god designer!

  Prestashops backend er rimelig overskuelig at komme igang med, især efter de har fået optimeret deres backend designs!

  Kan varmt anbefale dig at komme igang med at teste Prestashop – Det handler jo også om hvad du / din kunde kan have af præferencer.

  Har du flere spørgsmål, så skriver du bare! :-)

  • Reply Stina Hauge jul 14,2014 13:55

   Tusind tak for svar! Jeg har arbejdet meget med HTML og CSS, så det kan da godt være jeg bare skal kaste mig ud i det;-) Jeg kan vel altid hyre en programmør hvis jeg går i stå… Jeg kan selvfølgelig også bare starte med at teste det, og se hvordan det går:)
   Er du programmør, eller kender en god én?

   • Reply Eik Emil Christensen jul 14,2014 14:37

    Hej Stina,
    Det var så lidt. Håber du kan bruge svaret til noget. Kan ihvertfald klart anbefale dig at springe ud i det og evt. se om der er moduler der allerede eksisterer som din kunde ønsker sig i Prestashops “addon store”.
    Jeg er selv programmør, dog er udvikler jeg i C# på .NET platformen. Så at programmere Prestashop moduler er jeg ikke 100% sej til, men HTML/ CSS er jeg ret stærk i. Har selv udført al arbejdet som er på BilligeBoxers.dk (Som iøvrigt er solgt idag)

 8. Reply Nuuni Heilmann maj 28,2015 13:07

  Hej, er helt grøn i webshop og hvad der hører til. Overvejer kraftigt at åbne webshop til børnesko. Hvilken er bedst, hvor man kan trække momsen fra automatisk når man skal eksportere til land udenfor EU? Her drejer det sig om 10 forskellige sko mærker. Post Danmark eller GLS helst også med i webshoppen.
  Har ikke fået domæne navn endnu. Hvor er det bedst og billigst at købe?

Skriv et svar